A Villányi borvidék jelentős szerepet tölt be a magyar borászat fejlődésében, és kiemelkedően fejlett bortermelő régióként tartják számon. Eredményei többek között a tapasztalt szakemberek hozzáértésének és az itt letelepedett sváb közösség elkötelezett munkájának köszönhetők. A borvidék központi települései, Villány és Siklós, eltérő stílusú borokkal gazdagítják a régió kínálatát. Villány főként intenzív vörösborairól és modern borászati technológiáiról híres, míg Siklós inkább fehérborairól.
Ez az ország legdélebben fekvő borvidéke, ahol körülbelül 2100 hektárnyi szőlőültetvény biztosít alapanyagot a borokhoz. A szubmediterrán klíma, a hosszú, meleg nyarak és a napsütésben gazdag tenyészidő optimális feltételeket teremtenek a szőlő számára, melyek nagyban hozzájárulnak a borok egyedi ízvilágához. A Villányi-hegység alatt húzódó lösz, amely vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredik, meghatározó szerepet játszik a borok karakterének kialakulásában.
Villányi borászatok:
Günzer Zoltán Pincészete
A Günzer család generációk óta meghatározó szereplője a villányi borvidéknek, ahol a szőlőtermesztés és borkészítés szeretete apáról fiúra száll. Az 1990-ben indított családi gazdaság eleinte mindössze fél hektáron gazdálkodott, és évi 1500 palack bor került ki kezeik közül. Mára a Günzer pincészet 25 hektáros birtokon gazdálkodik, és évente 200 ezer palack kiváló bort állítanak elő.
A borászat 2001-ben kezdett technológiai fejlesztésekbe, amelyek azóta is folyamatosan zajlanak. Hisznek abban, hogy a szőlő minősége és a modern technológia elválaszthatatlanok. Minden dűlőjük sajátos értékeit kiemelik, boraikban pedig a természeti adottságok teljes potenciálját megmutatják.
Tiffán Pincészet
A Tiffán család története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza, amikor megtelepedtek a villányi borvidéken. A család kilencedik generációját Tiffán Imre és fia képviselik, akik továbbviszik a szőlőművelés és borkészítés hagyományát. Az 1992-ben alapított családi borászat kezdetben 7 hektáros területen működött, amely az évek során jelentősen bővült. Ma évente 40-50 ezer palack bor készül, minden munkafolyamatot a család végez el.
A pincészetben nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos technológiákra. Kezdetben „Tiffán Traditionel” néven mutatkoztak be boraikkal, majd 2000-től a „Tiffán Limité” vált a kínálat csúcspontjává. Boraik között megtalálhatók a villányi borvidékre jellemző szőlőfajták mind vörös-, mind fehérborok formájában.
Fontányi Pincészet
A Fontányi Borászat egy több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező családi vállalkozás, amely a Villányi borvidék Siklósi régiójában található. Az általuk gondozott 40 hektáros szőlőültetvényen a hagyományos borkészítési módszereket a legmodernebb technológiákkal ötvözik. Céljuk a tradíció és az innováció harmóniájának megteremtése.
A borászat boraiban a borvidék terroirjának egyedisége tükröződik: markáns, gyümölcsös vörösborokat és üde, illatos fehérborokat készítenek. A szőlőültetvényeik az ország egyik leghíresebb borvidékén helyezkednek el, ahol a kedvező éghajlat és a változatos talajviszonyok lehetővé teszik mind a vörös, mind a fehérborok széles skálájának termesztését. A kézi munkák pontosságára, valamint a fenntartható technológiák használatára törekednek, hogy minden palack borban megmutatkozzanak a vidék gazdag értékei.
Gere & Schubert Pincészet
A Villányi borvidéken található Gere & Schubert Pincészet Gere Attila és Schubert Vilmos együttműködésének eredménye. A pincészet gyökerei a 20. század közepére nyúlnak vissza, de az igazi áttörést az 1990-es évek hozták el, mikor közös munkába kezdett. Mára a Gere & Schubert Pincészet a Villányi borvidék egyik meghatározó szereplőjévé vált, különösen a magas minőségű vörösborok terén.
A szőlőültetvények ideális környezetben, kavicsos talajon, mediterrán klímában helyezkednek el. Munkájukat a hagyományos borászati eljárások és a modern innovációk tökéletes egyensúlya határozza meg.
Ismerd meg a többi Villányi pincészet különlegességeit is, és ajánld bátran vásárlóidnak!
Tekintsd meg Villányi bor kínálatunkat